Szondy-Adorján György

költő, író

1971-ben született Csíkszeredában. Az egri Eszterházy Károly főiskolán szerzett angoltanári diplomát. Nyelvtanárként dolgozott tizenegy éven át, majd 2001-ben lemondott tanári állásáról, és azóta több dologban kipróbálta magát. Írásai 1994 óta jelennek meg különböző lapokban, folyóiratokban: Székelyföld, Hitel, Hargita Népe, Helikon, Ifi Fórum, Zabhegyező. 

Korábbi kötete, Az öröm emlékezete 2013-ban jelent meg a Pallas-Akadémia Könyvkiadó gondozásában, ezt követte a Másik szememben a vessző című legújabb kötet az Erdélyi Híradó Kiadónál.

Szondy érzékeny verselése teljes mértékben tradíciótisztelő, költészete mintegy igazolása annak, hogy a jó vershez feltétlen érettség is kell. Abszolút következetességgel építkezik, s nála úgymond biztonságban van az olvasó: a szöveg nem fogja magára hagyni. Kritikusai szerint a kortárs magyar lírikusok között nem sokan vannak, akik ennyire uralnák a nyelvet, ezzel a készségével tökéletesen kezeli a versformákat és a költői nyelvezetet, anélkül, hogy versei mesterkéltnek, erőltetettnek tűnnének.

A 2. SepsiBookon a Másik szememben a vessző című kötetéről Dimény H. Árpád költő fogja kérdezni.