Szántai János

költő, író, producer

Kolozsváron született 1969-ben, jelenleg is szülővárosában él. Első zsengéit a kolozsvári Helikon közli, majd egyetemi tanulmányai alatt egyre gyakrabban jelennek meg versei és prózai írásai a romániai, majd magyarországi lapokban.

Volt a Cimbora ifjúsági lap főszerkesztője, majd a Filmtett mozgóképes havilap rovatszerkesztője és a Korunk folyóirat filmművészeti rovatvezetője. 2005-ben Lakatos Róbert filmrendezővel és Fábián Zoltán vágóval közösen megalapítja az ARGO Audiovizuális Egyesületet, az 1989-es román forradalom utáni legeredményesebb erdélyi magyar kisstúdiót. 2007-től a kolozsvári Insomnia Kávéház kulturális igazgatója. Két irodalmi kör házigazdájaként széleskörű irodalmi és irodalomszervezői tevékenységet folytat. Jelenleg a Főtér.ro főszerkesztő-helyettese, 2022 őszétől pedig az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke.

A 2. SepsiBookon a 2023 márciusában megjelent, Tintapacák című gyermekvers-kötetét mutatják be. A gyönyörűen illusztrált könyv izgalmas, minden korosztályt egyformán megszólító kiadvány, amelyben a szerző a magyar vershagyományok dallamait és ritmusait ötvözi az északi gyermekversek hangulatával. A találkozóra 12-14 éveseket várunk, Szántai János beszélgetőtársa László Noémi költő lesz.