Parti Nagy Lajos

Kossuth- és József Attila-díjas költő, próza- és drámaíró, szerkesztő, műfordító

A kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb nyelvművésze, akit „posztmodern költőkirálynak” is neveznek. Szövegeire a nyelvi humor és játékosság jellemző, amelyekbe az irónia, paródia elemeit elegyíti, és mintha „vágódeszkán gyúrná újra a nyelvet”, végsőkig alakítja azt. Gyakran használ fel, csavar ki, tölt fel új jelentéssel a populáris vagy elit kultúrából származó idézeteket. 

Parti Nagy Lajos 1953. október 12-én született Szekszárdon, majd a pécsi Tanárképző Főiskolán szerzett magyar–történelem szakos tanári oklevelet. Ezután könyvtáros a Baranya megyei könyvtárban, 1979-től 1986-ig a pécsi Jelenkor folyóirat szerkesztője. 1982-ben jelent meg első könyve, az Angyalstop, 1986-ban a második Csuklógyakorlat címmel. A nyelvi játékok és a nyelvi humor iránti fogékonysága az 1990-es Szódalovaglás című verseskötetben teljesedett ki. Válogatott és új verseket tartalmazó kötete, a Grafitnesz kritikusai szerint „a kortárs magyar líra egyik legkarakteresebb és legnagyobb elismerés-övezte teljesítménye”. Prózaíróként 1990-ben mutatkozott be a Jelenkorban, Sárbogárdi Jolán álnéven, A test angyala című kisregénnyel. A kisregény naiv, dilettáns hangvétele elsöprő erejű nyelvi humorral társult, Sárbogárdi Jolán alakja az Ibusár című drámába is bekerült.

A 2006-ban publikált A fagyott kutya lába című novelláskötet címadó írásából és A hullámzó Balaton novellából készítette Pálfi György a nemzetközi sikert aratott, Taxidermia című filmjét. A kilencvenes évek elejétől Parti Nagy Lajos színpadi szerzőként is bemutatkozott, groteszk látásmódú, parodisztikus darabjait (Ibusár, Mauzóleum, A hét asszonya, Bandy-lányok, Bivaly-szuflé) folyamatosan játsszák a színházak. Drámafordításainak többsége inkább átírás, „megnyelvezés”, egy lehetséges változat, amely által élő, élvezhető nyelvvel látja el az egyes darabokat. Több mint 30 díjjal tüntették ki: 1992-ben megkapta a József Attila-díjat, 1996-ban a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét. 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

A sepsiszentgyörgyi közönség legutóbb A sárkány című színházi előadásban találkozhatott Parti Nagy Lajos szövegeivel, a nevéhez fűződik ugyanis Jevgenyij Svarc drámájának átirata. A 2. SepsiBookon portrébeszélgetésre kerül sor a jeles szerzővel, akit Vincze Bence kérdez.