Mircea Dinescu

A kortárs román költészet és irodalom nonkonformista fenegyereke, képernyőkről is jól ismert, éles nyelvű és eszű médiaszemélyiség.

Egy dél-romániai kisvárosban, Slobozián született és nőtt fel, korán betört a költészet világába, kirobbanó tehetsége révén a jelenkori román irodalom egyik markáns alkotójává vált. 1999-ben Herder díjat kapott. Szembekerült a kommunista államvezetéssel, 1989-ben házi őrizetben tartotta a Szekuritáte. Az 1989-es romániai rendszerváltás egyik vezéralakja volt, nem sokkal később azonban hátat fordított a politikának.

Társalapítója volt az Academia Cațavencu szatirikus lapnak, amelyből 1998-ban kilépett, és saját lapokat alapított (Plai cu Boi, Aspirina Săracului). A könyveivel keresett pénz egy részét a mezőgazdaságba fektette, az ő tulajdonában van a Vinul Moșierului pincészet.

A civil társadalomban továbbra is fontos szerepet játszik, a Szekuritáte Levéltárait Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) tagjaként felemelte szavát a volt hivatásos ügynökök és besúgók adatainak nyilvánosságra hozataláért. Harcos antikommunista, rendszeresen bírálja a kommunista rezsimmel kapcsolatba került politikusokat is. Kulturális főzőműsorairól is ismert az utóbbi években.

Több kötete jelent meg magyarul is. A SepsiBook-on megnyitó beszédet mond, illetve Adrian Lăcătuș irodalomkritikus kérdezi, beszélgetésük címe: Opinii crude și idei gătite – Nyers vélemények, kifőzött gondolatok.