Lavinia Braniște

În  Istoria Literaturii Române Contemporane a lui Mihai Iovănel, portretul tinerei scriitoare pe care SepsiBook o aduce în Sfântu Gheorghe începe aşa: „Cel mai important nume din proza anilor 2010 este Lavinia Branişte.”

Lavinia Branişte a mai fost în Sfântu Gheorghe de două ori, acum vine la SepsiBook  mai ales pentru cititorii cărţilor sale pentru copii, care sunt de toate vârstele, nu întâmplător cel mai important critic literar al momentului, Mihai Iovănel, preciza: „Am făcut o pasiune arzătoare pentru literatura Laviniei Braniște și mi-am propus să o urmăresc și în cărțile pentru copii. Seria cu Rostogol (…) probabil că îi înnebunește de plăcere pe micuți, dar merge fără probleme și la adulți. Autoarea deține acea artă a detaliului elocvent care pune culoare, lumină și sunet în literatura de tipul ăsta.” (revista Scena9, mai 2017)

Aşadar, la SepsiBook, căutaţi-o pe Lavinia Branişte mai ales în Atelierul de literatură, pe care îl deschide pentru copiii din clasele primare, în jurul cărţii sale Comoara pinguinilor, apărută în 2021, la Editura Univers. În Atelier, va fi prezentă şi ilustratoarea cărţii, Anca Smărăndache. „Comoara pinguinilor este o poveste de la Polul Sud, unde totul e cu susul în jos, dar nici acolo nu poți să crești mare, până nu te gândești un pic la tine și până nu înveți cum e să-i ajuți pe alții.”

Lavinia Branişte s a născut la Brăila, în 1983, şi a studiat limbi străine la Cluj şi Bucureşti. A scris poezie, proză şi literatură pentru copii. A debutat în 2006, cu volumul de poezii Povești cu mine (Paralela45), după care au urmat volumele de proză scurtă Cinci minute pe zi (Casa de Pariuri Literare, 2011) și Escapada (Polirom, 2014).

Primul său roman, Interior zero, a apărut în 2016 la Editura Polirom și a fost tradus în germană (de Manuela Klenke, pentru mikrotext Berlin) și polonă (de Olga Bartosiewicz, pentru Wydawnictwo Universitas, Cracovia). A fost, de asemenea, adaptat pentru scenă în România și în Germania.

Al doilea roman, Sonia ridică mâna, apărut în 2019, la Polirom, a fost lansat în 2021 în Germania, la aceeași editură mikrotext, în traducerea Manuelei Klenke. Ambele romane au luat Premiul Nepotu’ lui Thoreau pentru cea mai bună carte de proză a anului. Sonia ridică mâna a mai primit Premiul Sofia Nădejde pentru literatură scrisă de femei (2020) și Premiul pentru proză al revistei Ateneu (2020).

Literatura pentru copii a Laviniei Branişte începe cu seria porcușorul Rostogol, ilustrată de Andrei Măceșanu, care a apărut la Editura Arthur şi cuprinde patru volume: Rostogol merge acasă (2016), Rostogol păzește pepenii (2017), Rostogol și vulcanii noroioși (2018), Rostogol iluzionist (2021). A mai publicat un volum de povestiri, ilustrat de Oana Ispir, Duminică și alte povestiri cu Iosifel (Arthur, 2019) și câteva albume: Jungla lui Toco (Cartier, 2017, ilustrații de Anca Smărăndache), Melcușorul (Cartier, 2018, ilustrații de Veronica Neacșu), Anatol și Gregor la aeroport (Vlad și cartea cu genius, 2019, ilustrații de Oana Ispir), Comoara pinguinilor (Univers, 2021, ilustrații de Anca Smărăndache).

Rostogol merge acasă și Melcușorul au fost incluse în catalogul White Ravens în 2017, respectiv 2019.

Lavinia Branişte a lucrat ca profesoară de limbi străine și traducătoare. A tradus din engleză, franceză și spaniolă peste patruzeci de cărți, majoritatea pentru copii. Este membru fondator al ARTLIT (Asociația Română a Traducătorilor Literari) și, în perioada 2014-2018, a fost delegat al ARTLIT la CEATL (Consiliul European al Asociațiilor de Traducători Literari).