Horațiu Mălăele

Actor, regizor, caricaturist și scriitor

S-a născut pe 31 iulie 1952 la Târgu Jiu și a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, în anul 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu.

Piesele în care a jucat și pe care le-a regizat au fost prezentate pe scenele celor mai mari teatre din țară, printre care Nottara, Odeon, Bulandra, Teatrul Național și Teatrul de Comedie.

Horaţiu Mălăele a interpretat o serie de roluri de cinema, între care Ilie Moromete în „Moromeții 2” (2018), regia Stere Gulea, a regizat lungmetrajele „Nunta mută” (2008) și „Funeralii fericite” (2013), însă astăzi este recunoscut nu doar pentru rolurile magistral interpretate pe scenă şi pe platourile de filmare, ci şi ca grafician și scriitor.

Debutul său editorial a fost în 2012, când i s-a publicat primul volum de povestiri și încercări literare, „Rătăciri”. În 2022, i-a apărut volumul „Poezii și vorbe-n vânt”. Scrise pentru cititori cu mintea trează și cu chef de joacă, cuvintele alese de autor nu sunt niciodată vorbe-n vânt. Dimpotrivă, ele au puterea de a stârni adevărate furtuni în imaginația celor care le (re)citesc. Dincolo de simplitatea lor atent orchestrată și de ironia inconfundabilă care îl caracterizează pe Horațiu Mălăele, poeziile, aforismele și desenele incluse în volumul respectiv ascund o bogăție de sensuri, emoții și culori, care pot seduce iremediabil pe oricine. 

Tot în anul 2022, a apărut și volumul său de proză cu titlul „O poveste cam ciudată”. Eroii solitari conturați de Mălăele în această carte sunt prizonierii unei lumi în care domnește ambiguitatea, dezvăluindu-și secretele treptat, la fiecare nouă lectură. Artistul a creat, așadar, o adevărată bijuterie literară, reușind să concentreze un întreg univers plin de mister într-un volum de buzunar.