Botházi Mária

Író, egyetemi oktató, tudományos kutató, újságíró, szerkesztő

1977-ben született Székelyudvarhelyen, jelenleg Kolozsváron él. 2001-ben végzett a BBTE újságírás szakán. 15 évet dolgozott napi- és hetilapos, valamint online szerkesztőként és publicistaként a Krónika Kultúra rovatánál, a Transindexnél, a Kronika.ro-nál és az Erdélyi Naplónál. Jelenleg a Főtér.ro publicistája. 2005 óta egyetemi oktató, főként gyakorlati tárgyakat, műfajismeretet, lapszerkesztést, vélemény- és online újságírást tanít. Főbb kutatási területei: a Korunk folyóirat története, a rendszerváltás utáni sajtókörnyezet, az online médiatér jellemvonásai, a civil és a közösségi média.

Tárcái fókuszában az erdélyi hétköznapok állnak, erdélyi embereket és jellegzetes helyzeteket sorakoztat fel sajátságos megvilágításban. Ezekből állította össze első, a Boldogság juszt is a tiéd című kötetét, amely 2016-ban jelent meg. Rá három évre, 2019-ben látott napvilágot a Biorobot, majd 2022-ben a Fűnyíró a Tündérkertben című kötet, mindhárom a kolozsvári Koinónia Kiadónál. 

Legutóbbi kötetének esszenciáját így fogalmazhatnánk meg: mi erdélyi magyarok vagyunk, és ezzel sok minden megmagyarázható. Például az, hogy miért foglalkoztat akár egy életen át a kivándorlás kérdése, miért tekintjük természetesnek azt, ha valami nehéz, és gyanúsnak, ha valami könnyű, miért viselünk mackónadrágot, ha otthon vagyunk, és miért mondjuk blokknak a panelházat. Egyáltalán: hogyan élünk, cselekszünk, gondolkodunk, és miért úgy, ahogy? A Fűnyíró a Tündérkertben című kötet karcolatai a hétköznapok erdélyi emberét láttatják különböző élethelyzeteiben, sok-sok humorral, iróniával, olykor pimaszul akár, de mindvégig derűvel és együttérzéssel. Vigyázat, evés közben olvasva veszélyes lehet!